Chat with us, powered by LiveChat Fiscale voordelen - jorssen

Fiscale voordelen

Jorssen - E-mobility Fiscale voordelen

Je kan bepaalde kosten, verbonden aan de financiering en het gebruik van een bedrijfswagen, geheel of gedeeltelijk in mindering brengen van jouw inkomsten. Dankzij de fiscale aftrekbaarheid verlaagt jouw belastbare basis en dus ook de vennootschapsbelasting.

Wat komt in aanmerking voor fiscale aftrekbaarheid?

  • De aankoop en de huur van een Plug-in Hybride of volledig elektrisch voertuig
  • De aankoop van elektriciteit (bij Plug-in Hybrides ook de brandstof)
  • De uitgaven voor herstellingen en onderhoud
  • De aankoop van een laadpaal

BIV en Verkeersbelasting

Wanneer je een wagen koopt, betaal je eenmalig een Belasting op Inverkeerstelling (BIV). Daarnaast betaal je jaarlijks ook nog verkeersbelasting.

Richtlijnen voor wagens besteld vóór 01/10/2020 of geleverd vóór 01/01/2021
Vlaams GewestWaals & Brussel Hoofdstedelijk Gewest
Belasting op InVerkeerstelling (BIV)100% vrijstelling bij 100% elektrische en Plug-in Hybride* voertuigenU betaalt voor een 100% elektrisch voertuig het minimumbedrag van €61.50
Vekeersbelasting100% vrijstelling bij 100% elektrische en Plug-in Hybride* voertuigenU betaalt voor een 100% elektrisch voertuig het minimumbedrag van €83.56
*100% vrijstelling van Plug-in Hybride voertuigen is enkel indien het voldoet aan de strenge voorwaarden – min. 0,5 kWH batterijcapaciteit per 100 kg wagengewicht en CO2 emissie (NEDC 2.0) = maximaal 42 gr/100km
Richtlijnen geldig voor wagens besteld na 01/10/2020 én geleverd na 31/12/2020
Vlaams GewestWaals & Brussel Hoofdstedelijk Gewest
Belasting op InVerkeerstelling (BIV)100% vrijstelling bij 100% elektrische voertuigen
Max. € 500 voor voor een plug-in hybride voertuig met dieselmotor
Max. € 50 voor een plug-in hybride voertuig met benzinemotor
U betaalt voor een 100% elektrisch voertuig het minimumbedrag van €61.50
Vekeersbelasting100% vrijstelling bij 100% elektrische voertuigen
Voor Plug-in hybride voertuigen wordt de verkeersbelasting berekend op basis van de fiscale pk van de verbrandingsmotor met een CO2 correctie van -30%.
U betaalt voor een 100% elektrisch voertuig het minimumbedrag van €83.56

Alle BMW/MINI plug-in hybrides zijn voorzien van een ondersteunende benzinemotor.

Wagens ingeschreven op naam van leasingmaatschappij

Voor wagens ingeschreven op naam van leasingmaatschappij blijven de Brusselse Hoofdstedelijke regels volgens waarbij het vermogen de hoofdrol speelt.

Dankzij de jarenlange investeringen van BMW in efficiënte en zuinige motoren, zien we dat het verschil tussen de NEDC en WLTP uitstootwaarden van onze actuele BMW modellen in de meeste gevallen kleiner is dan 27 g/km. Hierdoor DAALT de BIV & VKB vanaf 01/01/2021 voor de meeste wagens!

Personen- en vennootschapsbelasting

Aftrekbaarheid van auto- en brandstofkosten

Vanaf 2020 zal zowel in de personen- als vennootschapsbelasting een nieuwe formule voor de aftrek van auto- én brandstofkosten gelden. De formule ziet er als volgt uit:

(0,5% x coëfficiënt) x CO2-uitstoot in g/km

De coëfficiënt hangt af van de motor:

  • voor wagens met een dieselmotor of hybrides (brandstof en elektrisch): 1
  • voor wagens op aardgas: 0,90
  • voor wagens met een andere motor: 0,95

Aftrekbaarheid van laadpalen

Zelfstandigen genieten van 100% fiscale aftrekbaarheid op de aankoop van hun laadpaal.

Bedrijven kunnen met de fiscus een akkoord sluiten voor specifieke voordelen of lagere elektriciteitstarieven.

Via de laadkaart die de werkgever ter beschikking stelt, kan de werknemer gratis op het werk laden, publiek laden en thuis laden. Voor dit laatste wordt een ‘split billing’ voorzien zodat deze niet ten koste van het bedrijf komt. Let op! De kost van de laadkaart wordt in rekening gebracht bij het berekenen van het voordeel alle aard.

Aftrekbaarheid van elektriciteit

Zowel voor elektrische voertuigen als Plug-In Hybrides kan de brandstof (elektriciteit) 100% fiscaal afgetrokken worden. Voor Plug-in Hybrides geldt dit op voorwaarde dat deze ‘real’ Plug-in Hybrides zijn.

Extra premie

De Vlaamse overheid geeft een premie aan particulieren voor de installatie van bepaalde thuisbatterijen. De premie bedraagt € 250 per kWh werkelijke capaciteit, met een maximum van € 3.200 of 35% van de investeringskosten. Deze subsidie zou op zijn minst in voege blijven tot eind 2020.

Sommige lokale overheden (steden en gemeenten) geven een extra subsidie aan particulieren bij de aankoop of lease van een nieuwe elektrische wagen. In Gent bijvoorbeeld, bedraagt deze premie in 2020 € 6.000, o.a. op voorwaarde dat je de wagen inzet in een deelauto-project.

Voordeel Alle Aard

Wanneer je een bedrijfswagen ook privé gebruikt, wordt hiervoor een extra belastbaar inkomen bij jouw personenbelasting geteld. Dit heet het voordeel-alle-aard, of kortweg VAA. De formule voor de VAA-berekening is de volgende:

Cataloguswaarde x 6/7 x CO2-coëfficiënt x ouderdomspercentage

Het ouderdomspercentage bedraagt 100% voor nieuwe wagens (0 tot 12 maanden oud). Het minimum VAA voor 2020 bedraagt € 1.360 per jaar. In de praktijk komt het er op neer dat elektrische wagens met een cataloguswaarde tot € 39.666 kunnen genieten van het minimum VAA, zijnde € 1.360.

Voor 100% elektrische auto’s (CO2 uitstoot van 0) blijft het simpel, daarvoor wordt in 2020 per definitie 4% van de cataloguswaarde gebruikt. De werknemer neemt zes zevende ten laste. 

De werkgever daarentegen wordt niet van belastingen vrijgesteld. Hij moet de zogenaamde ‘verworpen uitgaven’ betalen die niet van de belastingen op de bedrijfsinkomsten kunnen worden afgetrokken. Die bedragen 17% van het VAA. Draagt de onderneming geheel of gedeeltelijk de oplaadkosten voor het privégebruik van de auto, dan stijgt dat percentage tot 40%.

Zoveel voordelen, maar wat kost de wagen dan mij echt?


Terug naar boven